Europski parlament mladih – regionalno zasjedanje Zagreb 24. – 27.2.2017.

Europski parlament mladih (EYP) je zasjedanje koje okuplja mlade Europljane iz svih zemlja članica EU-a. Zasjedanja se održavaju na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Neovisno o mjestu održavanja, govori se engleskim jezikom. Svakih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj se održava regionalno zasjedanje sa ciljem da se odabere nekoliko predstavnika za nacionalno tj. međunarodno zasjedanje. Regionalno zasjedanje traje 4 dana. Prvi dan je isključivo za officialse (osobe koje su vec upoznate sa radom EYP-a npr. organizatori, media team i chairovi). Drugi dan dolaze delegati te se dijele u skupine u kojima će kroz ostale dane razraditi temu. Teme su problemi s kojima se Europska unija susreće svaki dan. Na posljednjem danu održava se debata u kojoj sudjeluju sve skupine te međusobno raspravljaju o dodjeljenim temama.

Posljednje hrvatsko regionalno zasjedanje održano je u veljači u Zagrebu. Delegati su bili podjeljeni u 5 skupina, EMPL, ENVI, PECH, FEMM i CLIM. EMPL (skupina koja se uobičajeno bavi zaposlenju i socijalnim poslovima) se bazirala na problem zelene ekonomije te njene održivosti na globalnom tržištu.  ENVI (skupina čiji se rad odnosi na okoliš, zdravlje građana i sigurnost o hrani) se bavila pokušajem zabrane dopinga time da se ne ugroze prava sportaša. PECH (skupina o ribarstvu) rješavala je problem održivosti ribarstva s obzirom na ekonomiju i ekologiju bez da se ugroze ribareva ili potrošačka prava. FEMM ( bazira se na ženska prava i jednakost spolova) se suočio sa pitanjem obveznog vojnog roka za žene s ciljem izjednačavanja muških i ženskih prava. CLIM (problematika klimatskih promjena) je razradio temu svemirske politike s obzirom na promjene u atmosferi i klimi. Sve skupine odradile su posao na vrijeme te raspravile i obranile svoje rezolucije na zadnjem danu debate. Glasanjem se odlučilo o prolaznosti skupine te tako jedino PECH nije uspio u svojem cilju.

Europski parlament mladih je idealno mjesto za pronalaženje novih prijatelja, poboljšanje engleskog jezika i komunikativnih sposobnosti te najvažnije, upoznati se sa problemima kojih nismo svijesni da utječu na nas, a Europska unija ih svakodnevno susreće. Na ovaj način pomažemo članicama Europske unije u lakšem donošenju odluka te sami sebe obogaćujemo novim iskustvima.

Fotografije s zasjedanja u Zagrebu pogledajte ovdje.